GetStudySolution


Getstudysolution is an online educational platform that allows students to access quality educational services and study materials at no cost.


NCERT Solutions for class 6 Sanskrit chapter 1 – शब्द परिचयः 1


Back Exercise

Page No 3:

Question 1:


(क) उच्चारणं कुरुत।

​
छात्रः गजः घटः
शिक्षकः मकरः दीपकः
मयूरः बिडालः अश्वः
शुकः मूषकः चन्द्रः
बालकः चालकः गायकः

(ख) चित्राणि दृष्ट्वा पदानि उच्चारयत। 
 
कृषकः वृषभः भल्लूकः
​
मण्डूकः कपोतः पर्यङ्कः
दूरभाषः काकः सौचिकः

Answer:

(क)  नोटः इस प्रश्न का उत्तर विद्यार्थियों को स्वयं बोलकर करना है। अतः विद्यार्थी इन्हें स्वयं पढ़कर बोले।

(ख) ​ नोटः इस प्रश्न का उत्तर विद्यार्थियों को स्वयं बोलकर करना है। अतः विद्यार्थी इन्हें स्वयं पढ़कर बोले।



Page No 4:

Question 2:

(क) वर्णसंयोजनेन पदं लिखत-


यथा-
 
च् + अ + ष् + अ + क् + अः = चषकः
     
स् + औ + च् + इ + क् + अः =  
     
श् + उ + न् + अ + क् + औ =  
     
ध् + आ + व् + अ + त् + अः =  
     
व् + ऋ + द् + ध् + आः =  
     
ग् + आ + य्+ अ + न् + त् + इ =  

(ख) पदानां वर्णविच्छेदं प्रदर्शयत-

यथा- ल्+अ+घ्+उः
 
सीव्यति = ..................................
वर्णाः = ..................................
कुक्कुरौ = ..................................
मयूराः = ..................................
बालकः = ..................................

Answer:

(क)
 

च् + अ + ष् + अ + क् + अः = चषकः
     
स् + औ + च् + इ + क् + अः = सौचिकः
     
श् + उ + न् + अ + क् + औ = शुनकौ
     
ध् + आ + व् + अ + त् + अः = धावतः
     
व् + ऋ + द् + ध् + आः = वृद्धाः
     
ग् + आ + य्+ अ + न् + त् + इ = गायन्ति

(ख)
सीव्यति = स् + ई + व् + य् + त् + इ
वर्णाः = व् + अ + र् + ण् + आः
कुक्कुरौ = क् + उ + क् + क् + उ + र् + औ
मयूराः = म् + अ + य् + ऊ + र् + आः
बालकः = ब् + आ + ल् + क् + अः



Page No 5:

Question 3:

उदाहरणं दृष्ट्वा रिक्तस्थानानि पूरयत-
यथा-

चषकः चषकौ चषकाः
................. बलीवर्दौ ..................
शुनकः .................. ..................
.................. .................. मृगाः
.................. सौचिकौ ..................
मयूरः .................. ..................

Answer:

चषकः चषकौ चषकाः
बलीवर्दः बलीवर्दौ बलीवर्दाः
शुनकः शुनकौ शुनकाः
मृगः मृगौ मृगाः
सौचिकः सौचिकौ सौचिकाः
मयूरः मयूरौ मयूराः

Page No 5:

Question 4:

चित्राणि दृष्ट्वा संस्कृतपदानि लिखत-
 

..................... ..................... .....................
..................... ..................... .....................

Answer:

गजः काकः. चन्द्रः
तालः ऋक्षः बिडालः



Page No 6:

Question 5:

चित्रं दृष्टवा उत्तरं लिखत-
 

यथा- बालकः  किं करोति?
बालकः पठति।
अश्वौ किं कुरुतः?
...............................
 
कुक्कुराः किं कुर्वन्ति?
...............................
छात्रौ किं कुरुतः?
..............................
कृषकः किं करोति?
.............................

 
गजौ किं कुरुतः?
.............................

 

Answer:

बालकः पठति।
अश्वौ धावतः।  
कुक्कुराः बुक्कन्ति।
छात्रौ गायतः।
कृषकः क्षेत्र कर्षति।
 
गजौ चलतः
 



Page No 7:

Question 6:

पदानि संयोज्य वाक्यानि रचयत-
 

गजाः   नृत्यन्ति
सिंहौ   गायति
गायकः   पठतः
बालकौ   चलन्ति
मयूराः   गर्जतः

Answer:

गजाः   चलन्ति
सिंहौ   गर्जतः
गायकः   गायति
बालकौ   पठतः
मयूराः   नृत्यन्ति



Page No 8:

Question 7:

मञ्जूषातः पदं चित्वा रिक्तस्थानानि पूरयत-
 

नृत्यन्ति गर्जतः धावति चलतः फलन्ति खादति
 
(क) मयूराः ................। (घ) सिंहौ .....................।
(ख) गजौ ..................। (ङ) वानरः ....................।
(ग) वृक्षाः ..................। (च) अश्वः .....................।

Answer:

(क) मयूराः नृत्यन्ति। (घ) सिंहौ गर्जतः।
(ख) गजौ चलतः। (ङ) वानरः खादति।
(ग) वृक्षाः फलन्ति। (च) अश्वः धावति।

Page No 8:

Question 8:

सः, तौ, ते इत्येतेभ्यः उचितं सर्वनामपदं चित्वा रिक्तस्थानानि पूरयत-
 

यथा- अश्वः धावति। – सः धावति।
(क) गजाः चलन्ति। – ................ चलन्तिः।
(ख) छात्रौ पठतः। – ................. पठतः।  
(ग) वानराः क्रीडन्ति। – ................ क्रीडन्ति।
(घ) गायकः गायति। – ................ गायति। 
(ङ) मयूराः नृत्यन्ति। – ................ नृत्यन्ति।

Answer:

(क) गजाः चलन्ति। – ते चलन्तिः।
(ख) छात्रौ पठतः। – तौ पठतः।   
(ग) वानराः क्रीडन्ति। – ते क्रीडन्ति।
(घ) गायकः गायति। – सः गायति।
(ङ) मयूराः नृत्यन्ति। – ते नृत्यन्ति।